wtorek, 20 kwietnia 2010

piec

po zebraniu Chorągwi zaczęłam szukać przepisów na full medieval jedzenie. i znalazłam:] teraz molestuję chłopaków z Grupy Kwatermistrzowskiej o piec. mały, poręczny, może być przenośny i naprawdę łopatologiczny, co bym się mogła powyżywać piekąc mięsa, warzywa i zapiekanki w rozmaitej formie.
pożądam również historycznej patelni i kociołka. (kociołka mniej):]

zatem jeśli ktokolwiek posiada plany na zrobienie pieca, lub patelnię albo i kociołek to chętnie takie artefakty przygarnę oddając w barterze nie mniej intrygujące fanty.

nawa jałmużniczka właśnie się tworzy.:]

1 komentarz:

  1. Plan na zrobienie poręcznego piecyka polowego: 1 koci domek w formie kopułki, upleciony z wikliny, glina do oblepienia całości z zewnątrz i wewnątrz, potem kilka tygodni suszenia w cieniu, żeby nie popękał. Potem stawia się taki nad ogniskiem,m a do wnętrza wrzuca żar. Kiedy się dobrze nagrzeje, wyrzuca się żar a wkład jedzenie do upieczenia.
    Do zatkania wejścia do kopułki przyda eis kawałek podfrezowanego drewna.
    Taki piecyk jest w Błękitnym Baranku :)

    Tu obrazek: http://picasaweb.google.pl/onigarasu/BKitnyBaranek02#5238365701364567394

    OdpowiedzUsuń